Vakantiewoning versus hotel

Soms besluiten gasten toch niet de woning bij ons te huren. Ze kiezen dan voor een hotel met de reden dat het goedkoper is. Ik heb daar afgelopen maanden veel aan moeten denken. Waarom zou je kiezen voor een hotel boven de mogelijkheid om een eigen plek te kunnen huren met 110 m2 leef ruimte? En zijn hotels daadwerkelijk per nacht goedkoper met 5 personen…

Tijd voor vergelijkend markt onderzoek! Niet het vervelendste onderzoek, aangezien ik dol op reizen ben.

Mijn eerste hotel was vreselijk kil en onpersoonlijk. We waren hier met zijn vijven op 1 kamer. Overdag dwaalden we door de winkelstraten en s’avonds gingen we met zijn allen extra vroeg naar bed, omdat het eten wat we aten in het hotel, zo ongezellig was, dat in bed liggen nog het gezelligste was. Gelukkig verbleven we hier slechts één nacht.

Het tweede hotel is bij het grootste pretpark, vlakbij Parijs. Heerlijke bedden hadden ze hier, ondanks dat ik een deken moest delen 😉 S’nachts was het echter zo vreselijk warm dat we de nachten erop met het raam open sliepen. Bij meeste hotels is een raam openen niet mogelijk, gelukkig hier wel. Wat ook heel fijn was, was dat we heerlijke koffie op de kamer konden zetten en ook niet zelf het ontbijt hoefden te maken, een aanrader! Echter even lang vertoeven op de hotelkamer is niet wat je doet, ondanks de lekkere koffie. Maar we zaten met het hotel bovenop alle activiteiten die er te doen zijn in de omgeving, dus de kamer was veelal alleen om te slapen.

Daarna sliep ik in een pittoresk hotel in een van de mooiste steden van Spanje, met zijn 2-en. Onze hotelkamer had ook een heerlijk koffiezetapparaat en een raam op de binnenplaats van het hotel. Dat raam kon ook open, twee zelfs, echter hielden andere hotelgasten andere slaaptijden aan en werd je daar regelmatig door wakker gebabbeld… Deze kamer was voor deze binnenstad ‘ruim’. Hij was echter qua grootte nog 1/3e kleiner dan onze kleinste slaapkamer. Prima om te slapen, maar om langer dan een uur, niet slapend in te vertoeven, dan kan je toch beter op een terrasje om de hoek zitten. Wat heel fijn is aan het hotel dat een super vriendelijk iemand je bijna 24 uur per dag van informatie kan voorzien en je behulpzaam kan zijn en nogmaals met een hotel zit je binnen 100 stappen bij alle stadse voorzieningen.

En dan mijn laatste hotel, in de stad waar mijn man en ik elkaar ruim 18 jaar geleden ontmoet hebben: Leeuwarden. Ik vond de openbare hoteldelen smaakvol ingericht, maar de kamer had kraak noch smaak. Er lag vloerbedekking, ook zo iets wat alleen in hotels te vinden is én er werd s’nachts door een nachtelijke bezoekster aan de deur geklopt. Wel zaten we wederom op 5 minuten afstand van alle voorzieningen van de stad, lekker eten in de stad en ook voor het ontbijt werd gezorgd. Heerlijk verzorgd en bruisend.

Uiteraard ook verbleven in een leuk pittoresk vrijstaand huisje. Dit stond in de middle of nowhere, met 1 straat waar ons huis ook aan stond. Het had een ontzettend grote tuin, waar het heerlijk privé en relaxed zitten was. Het slapen deden we alle 5 als een os, want er was niemand waarvan we wakker werden. Helaas was de verse broodjeswinkel niet lopend noch op de fiets te doen. Dus de boodschappen haalden we in één keer met de auto. Echter de hele dag was het zeer prettig verblijven in en rondom de woning. We kookten uitgebreid, tafelden lang na en gingen niet gelijk met de kinderen naar bed.

Het tweede appartement was bij de eigenaren aan huis. Dit is een bijzondere gewaarwording. Je loopt altijd bij de gastgever langs. Hierdoor voelde ik me iets minder vrij, alhoewel ik denk dat dit waarschijnlijk ook wel weer gaat wennen. Voor verse ontbijtbroodjes werd gezorgd door de gastgever en voor het avondeten moesten we een stukje rijden.

Tja een hotel of vakantiewoning is uiteindelijk afhankelijk van de wensen die er zijn voor een verblijf. Helemaal verzorgd worden of toch zelf iets willen neerzetten op tafel. Dichtbij op de attractie zitten of in vrijheid verblijven en naar de attractie toegaan (dat hoeft natuurlijk niet altijd met de auto, maar ook lopend of op de fiets is een optie). Ik betwijfel of een hotel uiteindelijk goedkoper is, aangezien wat je ook met zijn 5-en onderneemt, voor alles moet betaald worden; de koffie, de lunch, de theepauze, het diner en tja met 3 (kleine) kinderen is een wasmachine na 3 dagen ergens verblijven toch écht geen onnodige luxe. Om dan van de prijzen voor de wasservice nog niet te spreken….

Ai kom ik uiteindelijk toch weer uit op mijn eerdere blog over vakantie met kleine kinderen….